Engadget ne induce in eroare in legatura cu display-ul Galaxy Nexus

Salut prieteni, am citit astazi pe Engadget un articol foarte interesant de altfel dar care voit sau nu, induce cititorii in eroare. Engadget afirma ca iPhon 4 si 4S (au acelasi display) ar avea acelasi numar de subpixeli ca si noul Galaxy Nexus, cu toate ca iPhone-ul 4 si 4S are o rezolutie de 960 x 640, in timp ce Galaxy Nexus are 1280 x 720.
Tot articolul este bazat pe un calcul matematic de inmultire a subpixelilor ecranului de la Galaxy Nexus care este unul Super Amoled PanTile Matrix, prima generatie de ecrane Amoled pe care Samsung le-a folosit. Acestea au un cost mai scazut de productie decat ecranul Samsung Galaxy S2 care este un Super Amoled Plus.
Ce inseamna PanTile Matrix?
Aceasta este o metoda de asezare a pixelilor diferita fata de asezarea RGB (red, blue, green). La RGB avem o asezare simpla si anume un pixel este format din 3 subpixeli, acestia au culoarea rosu, verde si albastru de aici si denumirea RGB. La PanTile Matrix pixelii nu sunt aranjati in grupuri de cate 3, sunt asezati in matrice de cate 5 subpixeli, aceasta matrice contine 4 subpixeli de doua culori (de exemplu 2 rosii si 2 albastri) iar cel de-al 5-lea pixel (de exemplu verde) este impartit intre cele 2 grupuri asa cum putem observa si aici: http://en.wikipedia.org/wiki/PenTile_matrix_family

Dupa cum putem observa din cele mentionate mai sus un ecran PanTile Matrix nu poate avea acelasi numar de subpixeli chiar daca au aceeasi rezolutie.
Cu ce a gresit Engadget si sursa (flatpanelshd) citata de ei ?
Ei au inmultit rezolutia Galaxy Nexus-ului cu 2 iar rezolutia iPhone-ului cu 3. In timp ce socoteala pentru iPhone este corecta, socoteala pentru display-ul Galaxy Nexus nu este corecta deoarece ei nu tin cont de al 5-lea pixel din matrice care se imparte. Avand in vedere rezolutia iPhone 4/4S de 960 x 640 si cea a Galaxy Nexus de 1280 x 720 la un calcul matematic simplu reiese ca:
iPhone 4/4S: 960 x 640 x 3 = 1.843.200 subpixels
Galaxy Nexus: 1280 x 720 x 2,5 = 2.304.000 subpixeli
Voi ce credeti, care calcul este cel corect? Daca vreun inginer de specialitate citeste acest articol va invitam sa va alaturati pe rubrica de comentarii pentru a dezvate subiectul pentru a lamuri problema odata pentru totdeauna


S-ar putea sa-ti placa si :

About adrian

Speak Your Mind

*