Ce sistem de operare consuma mai rapid bateria unui Laptop

Salut prieteni, in articolul de astazi vom vorbi despre cele mai utilizate trei versiuni ale sistemului de operare Windows. Mai exact o sa vedem care din versiunile Windows XP, Windows 7 si Windows 8 consuma cel mai rapid bateria unui laptop. Ideea finala este sa vedem cu care din cele trei versiuni de Windows, Laptopul nostru va sta mai mult timp deschis astfel incat sa instalam o versiune de Windows care sa nu ne consume foarte rapid bateria.
Testul facut de mine s-a facut pe un Netbook Asus EeePC 1001PX cu un procesor Intel Atom N450, 1GB de memorie RAM (DDR2), display de 10.1 inch LED backlit WSVGA rezolutie de 1024 pe 600, hard disk de 2.5 inch SATA 2 160 GB la 5400 rotatii pe minut, wireles WLAN 802.11 b/g la 2.4GHz.
Iata si cum s-a desfasurat testul:
Am redat in bucla (cand acesta se termina, player-ul il reda automat de la inceput) acelasi film pe toate cele trei sisteme de operare. Sistemele de operare au fost lasate default, fara modificari si tweak-uri pentru performanta. Pe fiecare sistem de operare a fost instalat ultima versiune de codecuri K-Lite Mega Codec ce vine cu player-ul video Media Player Clasic si nici un alt soft in plus. Pentru redarea filmului pe toate cele trei sisteme de operare s-a folosit player-ul Media Player Clasic.
Specificatiile clipului redat sunt urmatoarele:
format: MPEG-4 (.MP4)
dimensiune fisier: 31.9 MB
durata clipului: 11 min 57 sec
bit rate: 373 Kbps
rezolutie: 640 x 360
aspect ratio: 16:9
frame rate: 29.970 fps
Timpul in care Windows XP, Windows 7 si Windows 8 a tinut „in viata” Netbook-ul este dupa cum urmeaza:
Windows 7 a reusit sa tina Netbook-ul deschis doar: 1 ora 57 minute si 45 sutimi
Windows 8 a reusit sa tina Netbook-ul deschis doar: 2 ore 0 minute si 12 sutimi
Windows XP a reusit sa tina Netbook-ul deschis doar: 2 ore 13 secunde si 38 sutimi
Ca o concluzie finala, daca sunteti o persoana care va aflati mai tot timpul pe drumuri, fiecare secunda de baterie in plus pentru laptopul vostru va conta. Cum se poate observa si mai sus, sistemul de operare Windows 7 a iesit „castigator” reusind sa „stoarca” cel mai rapid bateria laptopului.
Asadar, daca si pentru voi fiecare secunda in plus conteaza pentru laptopul vostru, va recomandam sa instalati Windows XP daca acest sistem de operare este suportat de dispozitivul vostru. Cum se poate observa si in rezultate, sistemul de operare Windows XP a reusit sa consume cel mai inteligent bateria laptopului obtinand astfel un timp de 02:13:38. Windows XP ramane inca un sistem de operare fiabil, usor pentru dispozitivele portabile ce nu necesita foarte multe resurse pentru a rula.
Si pentru ca acest sistem de operare este foarte vechi vom avea si cateva dezavantaje in functie de hardware-ul folosit de portabilul dumneavoastra. Windows XP nu are suport TRIM in cazul in care pe netbook sau notebook aveti un SSD ca unitate de stocare si nu un HDD. Deasemenea, daca folositi un SSD in loc de HDD veti obtine un timp mai indelungat de functionare pentru portabilul dumneavoastra indiferent de sistemul de operare instalat.
Va rugam sa aveti in vedere ca acest test a fost realizat doar pe un singur dispozitiv. Avand in vedere ca hardware-ul existent pe Netbook-uri (laptop mic) si Notebook-uri (laptop mare) este foarte diversificat si pentru ca exista mai multi factori care influenteaza consumul bateriei, rezultatele pot fi altele in cazul vostru.
Pe final ne-am dori sa faceti si voi acest test cu portabilul dumneavoastra si de ce nu, sa ne spuneti pe rubrica de comentarii spcificatiile hardware si timpii de functionare pe care i-ati scos cu cele trei sisteme de operare.


S-ar putea sa-ti placa si :

About adrian

Comments

  1. Poate 2 ore 13 min si 38 de secunde!!!

  2. vezi ca nu ai scris corect **Ce sistem de operare consuma mai repid rapid bateria unui Laptop***

  3. asa da

  4. Mie articolele astea cu teste imi plac cel mai mult, am avut instalat si windows xp pe laptop insa singuru lucru ce urasc la el e atunci cand mut o fereastra ramne cateva fractiuni de secuda imprimata pe alte ferestre, nu pot sa imi dau seama de la ce este, drivarele le am instalat toate si corect…

  5. Ma asteptam sa fie si Ubuntu inclus in test.

Speak Your Mind

*