Cat trebuie sa plateasca persoanele cu deficiente de auz pentru o operatie care ii va ajuta sa iasa din lumea fara sunet?

Salut prieteni, in articolul de astazi vreau sa aduc in atentia voastra o intamplare fericita. Cititnd doar titlul, o sa va intrebati, de ce abordam un astfel de subiect pe un blog dedicat IT-ului, tehnologiei in general? O sa vedeti in cele ce urmeaza ca subiectul abordat, are legatura si cu tehnologia.
In timp ce parcurgeam noutatile de pe pagina mea Google Plus, mi-a atras atentia un clip video postat de oficialii YouTube care avea urmatorul titlu: „29 years old and hearing myself WITH 2 EARS for the first time!” (o tanara de 29 ani se aude cu ambele urechi pentru prima data)
Am dat play si am privit un clip de 5 min si 32 sec in care era vorba despre o tanara de 29 de ani care auzea pentru prima oara in viata cu ambele urechi. Povestea ei m-a miscat profund si chiar daca probabil sunt sute de persoane cu deficiente de auz in lume, fieare caz e o lectie de viata ca si al tinerei de 29 ani pe nume Sarah Churman. Ce m-a facut sa merg pe firul povestii, sa vad cine este Sarah Churman, si sa cunosc povestea ei a fost faptul ca si eu am un bun prieten care spre deosebire de Sarah Churman are si deficiente de vorbire. Probabil sunt multe persoane care cunosc oameni cu astfel de deficiente de auz si de vorbire sau mai popular surdo muti, sau poate chiar tu, cel care citesti acest articol treci prin asa ceva si te intrebi daca exista sanse sa poti auzi vreodata. Noi cei normali, nu pretuim atat de mult darul auzului si il consideram un lucru banal si firesc insa cei ce n-au auzit niciodata si mai ales cei ce si-au pierdut pe parcurs auzul, tanjesc dupa acesta. E dureros sa ai copii si sa nu-i auzi razand asa cum s-a intamplat si cu Sarah Churman, sa nu te poti bucura de muzica, de imensa diversitate a sunetelor.
Tanara de 29 de ani nu a auzit niciodata, s-a nascut cu deficiente de auz urmand ca in septembrie 2011 sa faca primul implant Esteem pe partea stanga. Atunci si-a auzit pentru prima data vocea cu o singura ureche. Esteem este un mic dispozitiv care se implanteaza in spatele urechii (deci invisibil dupa operatie) Acesta foloseste urechea naturala pentru a capta sunetul ca mai apoi dispozitivul sa ajusteze nivelul si sa il transforme in semnale electrice ce le va transmite mai departe catre cohlee. Aceasta transmite mai departe semnalul catre creier petru a fi interpretat.

Mai jos aveti prima reactie a tinerei dupa primul implant pe partea stanga

Pe 8 Martie anul acesta tanara a facut si cea de a doua operatie pentru partea dreapta. De atunci Sarah Churman aude bidirectional (cu ambele urechi). Dispozitivul poate fi reglat in detaliu fara interventie chirurgicala pentru a ajusta volumul sau sensibilitatea acestuia la sunet.

Desi Sarah Churman nu a auzit niciodata, este uimitor cat de perfect pronunta cuvintele si cata coerenta are in vorbire. Aceasta explica in show-ul Ellen DeGeneres ca vorbirea coerenta se datoreaza cititului intens ajungand astfel sa inteleaga sensul corect al cuvintelor. Tot in show-ul Ellen DeGeneres tanara spune ca este o mare iubitoare de gramatica.


In concluzie, in caz ca va intrebati daca exista tehnologie si tehnici medicale capabile sa redea auzul unui om surd, raspunsul este DA! Singurul lucru care probabil va spulbera speranta celor fara auz in redobandirea acestuia este pretul operatiei si a dispozitivului, extrem de piperat. Implantul Esteem pentru auz costa 30000 de dolari americani. Daca doriti si vizionati si marturiile video ale altor pacienti care au trecut printr-un implant Esteem, o puteti face la aceasta adresa: http://www.envoymedical.com/hear-from-esteem-recipients
Tot pe site-ul oficial Envoy Medical puteti obtine mai multe detalii caci aceasta companie se ocupa de implanturile cu dispozitivul Esteem. Chiar daca pretul este unul urias pe care nu si-l poate permite oricine, macar stim cu certitudine ca exista o speranta si ca tehnologia a evoluat atat de mult incat o persoana fara auz poate auzi.

S-ar putea sa-ti placa si :

About adrian

Comments

  1. In romania exista asaceva sau doar in SUA se face oeratia?

    • Această operație nu a fost încă lansată în România, dar operația poate fi făcută și de specialistul din Germania. E cel mai aproape. 🙂

  2. Costă destul de mult, iar operația poate fi facută și de specialistul din Germania. M-am documentat pe site-ul oficial. Îmi doresc nespus de mult să pot auzi fără aparate auditive, ca și toti ceilalți care nu pot auzi. Iar banii sunt o problemă în țara asta. Totuși, există oameni , care fac tot posibilul să încerce această oportunitate, chiar și eu îmi doresc să am șansa de a încerca. Îmi va lua timp, dar cu răbdare și multă muncă poate voi reuși.

Speak Your Mind

*