Apple nu a inventat tehnologia multi touch si nici „slide to unlock” pentru a debloca un smartphone

De-a lungul timpului compania Apple a fost ridicata in slavi si tinuta minte de cei mai creduli si naivi ca fiind compania care a inventat tehnologia multi touch sau deblocarea smartphone-ului printr-un gest de slide „slide to unlock”. Aceste lucruri nu sunt adevarate. Apple nu a inventat multi touch-ul si nici modul de a debloca un smartphone prin „slide to unlock” nu ii apartin.
Desi in perceptia multora Apple a fost primul care a adus si prezentat multi touch-ul odata cu lansarea primei versiuni de iPhone in anul 2007, fie ca va vine sa credeti sau nu, tehnologia multi touch dateaza din anul 1972.
Iata si o ordine cronologia in istorie a sistemelor multi touch si touch screen:

In 1960 IBM construia primul touch screen iar in 1972 Control Data anunta computerul PLATO 4. Tehnologia multi touch a inceput sa ia amploare in 1982 tot la universitatea din Toronto unde un grup de cercetatori de la Input Research Group construiau primul system multi touch. Acestia foloseau o sticla mata in spatele careia era amplasata o camera. Cand unul sau mai multe degete atingeau sticla, camera din spatele geamului detecta atingerea ca una sau mai multe pete negre pe font alb care mai apoi transmitea acest semnal catre un modul de calcul ce detecta acest semnal ca input/intrare. Tot atunci, in functie de cat de tare era apasata suprafata, aparatul putea detecta semnalul ca fiind unul puternic sau unul slab ceea ce insemna ca era un multi touch sensitiv (sensibil). Doi ani mai tarziu, in 1984, Bell Labs a conceput un cran pe care prin simpla atingere cu mai multe degete se putea trece de la o fotografie la alta. In 1985 la universitatea din toronto, Bill Buxton concepe o tableta capacitiva.
In anul 1991 apare si prima tableta capabila de gesturi multi touch precum si gesturi pinch (ciupirea display-ului) dezvoltata de Pierre Wellner. Intre 1999 si 2005 compania Fingerworks a dezvoltat multiple versiuni de tablete capabile de touch si multi touch urmand ca intr-un tarziu sa fie achizitionata de compania Apple in 2005. Odata cu lansarea iPhone in 2007 acestia au patentat tehnologia multi touch ca fiind o tehnologie conceputa de Apple. La fel s-a intamplat si cu gestul „slide to unlock” pe care tot Apple l-a patentat ca fiind inventie proprie insa nici acest lucru nu este adevarat.

Iata mai jos un clip video cu un telefon touch ce ruleaza o versiune de Windows. Neonode N1m este un model de telefon din anul 2004 (lansat 3 ani mai devreme decat iPhone) Cum credeti ca se debloca acest telefon? Da, ati ghicit prin „slide to unlock” tinand degetul pe ecran in partea stanga si tragand spre dreapta. Pana la urma ce a inventat Apple? Nimic, doar a patentat niste tehnologii dezvoltate/concepute de altii. Oare cat de corect este sa-ti atribui munca facuta de altii si pe deasupra sa o mai si patentezi ca fiind munca ta si o inventie proprie? Iata mai jos si clipul video cu modelul Neonode N1m


S-ar putea sa-ti placa si :

About adrian

Speak Your Mind

*